Kevytnukutus ja kuinka valmistautua siihen

Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa ja rauhoittavaa esilääkitystä käyttäen. Tästä johtuen kivun- ja pelontuntemuksia ei suuressa määrin esiinny toimenpiteen aikana.

Pukeutuminen

Pukeutukaa kevyesti lyhythihaiseen paitaan ja kiristämättömiin housuihin (sukkahousut haittaavat toisinaan tarvittavan EKG –laitteen antureiden kytkentää nilkkoihin). Älkää käyttäkö kasvojen alueella meikki- yms. aineita. Poistakaa kynsilakka. Rannekello, sormukset, kaulakorut, yms. olisi hyvä jättää kotiin.

Juuri ennen vastaanotolle tuloa käykää odotushuoneen WC:ssä, jossa on myös puhdistautumisohjeet toimenpidettä varten.

Syöminen kielletty 4 tuntia ennen

Syöminen ja juominen on kielletty 4 tuntia ennen vastaanotolle tuloa. On kuitenkin tärkeää, että kuitenkin syötte kevyesti 4 tuntia ennen toimenpidettä. Syömättä ei saa olla esim. edellisestä illasta. Ottakaa myös mahdolliset etukäteen määrätyt lääkkeet juuri 4 tuntia ennen vastaanotolle tuloa. Mahdollinen astmasuihke ja/tai nitrotabletti tulisi ottaa vasta odotushuoneessa.

Saattaja

Mukananne täytyy olla aikuinen saattaja, joka huolehtii paluustanne kotiin ja on myös tämän jälkeen saatavilla seuraavaan aamuun. Saattajan tulee noutaa potilas odotushuoneesta. Tämä kaikki koskee sekä lapsia että aikuisia!

Kielletty toimenpiteen jälkeisenä vuorokautena:

  • poistua kodista yksin
  • nauttia alkoholia
  • ajaa ajoneuvolla
  • mennä töihin

Varmistakaa vielä, että ilmoititte kaikki mahdolliset sairautenne ja lääkityksenne hoitavalle hammaslääkärille.

Kuumeinen nuha tai yskä samoin muut kuumeiset sairaudet estävät hoitotoimenpiteet, kunnes ovat parantuneet. Myöskään yskärokon eli huuliherpeksen ollessa avoin ei hoitoa voi suorittaa.

Mikäli joudutte peruuttamaan aikanne, tehkää se 2 viikkoa ennen sovittua aikaa.