Hammasproteesin käyttöönotto

Jos proteesi painaa

Olette juuri saanut käyttöön uuden tai korjatun hammasproteesin. Huomioikaa tämän vuoksi seuraavat seikat: Proteesi yleensä painaa, eikä painokohta parane itsestään.

Varaa aika proteesin hiontaa varten heti kun vaiva ilmenee. Ajan saa samalle päivälle, kun kertoo mistä on kyse! Pidä proteesi sisukkaasti paikallaan hionta-aikaan asti, koska painokohtaa ei voi löytää, mikäli proteesi on ollut välillä ”taskussa”.

Painokohtien hionnat eivät tuo lisäkustannuksia.

Proteesiin tottuminen vie aikaa vähintään 2 viikkoa. Lopullinen sopeutuminen tapahtuu vasta 2-3 kuukauden kuluttua.

Proteesin ulkonäössä tai toiminnassa ongelmia?

Proteesin ulkonäössä tai toiminnassa saattaa olla huomauttamista, mutta nämä ongelmat ratkeavat yleensä proteesin rakennetta muuttamalla. Varaa tällöin aika vastaanotolle ja tule keskustelemaan muutostarpeista.

Proteesiin kertynyt hammaskivi irtoaa parhaiten laittamalla proteesi yön yli juomalasiin, jossa on ruokalusikallinen sitruunahappoa (apteekista) lasillisessa vettä ja harjaamalla aamulla proteesi huolellisesti.

Muista että proteesi on tarkoitettu ympärivuorokautiseen käyttöön.

Tavoitteena on aina istuva, toimiva ja ulkonäöllisesti tyydyttävä proteesi. Hampaiden poistojen jälkeen saattaa suun tilanne muuttua nopeastikin; proteesi ”löystyy”. Tämän vuoksi proteesiin joudutaan tekemään väliaikaisia pohjustuksia ennen lopullista pohjausta. Mikäli kyseessä on proteesihoitopaketti pohjustuksineen, niin tällöin erillisiä kustannuksia korjauksista ei ensimmäiseen vuoteen tule.