Juurihoito

Miksi juurihoitoa tarvitaan?

Hammas joudutaan juurihoitamaan silloin, kun hammas särkee, eli sen sisällä oleva, verisuonia ja hermoja sisältävä ydinkudos on tulehtunut tai tulehduksen seurauksena mennyt kuolioon. Tulehduksen syynä on usein syvä, hampaan ytimeen saakka ulottuva reikä. Hampaan ydin voi mennä kuolioon myös, jos sen verenkierto häiriintyy esimerkiksi ylimääräisen rasituksen johdosta tai jos hampaaseen kohdistuu voimakas isku.

Tällaisissa tapauksissa tavanomainen paikkaus ei riitä. Hoitamaton ydintulehdus voi levitä juuren kärjen ympäristöön ja leukaluuhun. Luuhunkin asti levinnyt tulehdus yleensä paranee, kun syy poistetaan eli hammas juurihoidetaan.
Juurihoidossa hampaan ydin ja juurikanavat avataan ja puhdistetaan huolellisesti ja täytetään sitten erityisillä juurentäyttöaineilla. Juurihoidettu hammas toimii hoidon jälkeen kuten paikattu hammas, vaikkakin hoito saattaa haurastuttaa sitä. Hammas voi myös hieman tummua.

Onnistuuko juurihoito aina?

Juurihoito ei välttämättä onnistu, jos juurikanavat ovat hyvin käyrät tai ne ovat osittain tai kokonaan luutuneet kiinni. Tällaiset hampaat voidaan usein hoitaa siten, että hampaan juuren kärkialue ja sitä ympäröivä luu puhdistetaan juurenpään leikkauksella. Kaikkiin hampaisiin leikkaus ei sovi, vaan hammas joudutaan poistamaan. Juurihoidon vaatima aika ja hoidon kustannukset määräytyvät paljolti sen mukaan, mistä hampaasta on kysymys. Poskihampaat ovat kolmijuurisia ja suuritöisimpiä.