Implanttihoidon vaiheet

Vaihe 1. Implanttileikkaus

Huolellisella leikkaustekniikalla asetetaan pienet titaaniruuvit, eli implantit, leukaluuhun. Yhtä hammasta varten tarvitaan yksi implantti ja useampaa hammasta varten 2-4 implanttia. Täysin hampaattomaan leukaan laitetaan tavallisesti 5-6 implanttia. Toimenpide kestää tunnista kahteen ja se tehdään suonensisäisessä esilääkityksessä ja paikallispuudutuksessa. Toimenpidepäivä ja seuraavat kaksi päivää ovat sairauslomapäiviä.

Vaihe 2. Paranemisvaihe

Jotta leukaluu saa rauhassa kasvaa kiinni implantteihin, on ennen seuraavaa vaihetta odotettava tavallisesti 3-6 kuukautta. Tänä aikana on mahdollista käyttää olemassa olevaa irtoproteesia koko paranemisperioidin ajan. Mikäli implantointiaukon molemmin puolin on oma hammas, saatetaan niiden varaan kyetä rakentamaan väliaikainen kiinteä silta, ns. kuitusilta.

Vaihe 3. Distanssileikkaus

Paranemisen jälkeen seuraa toinen, pienempi leikkaus pelkässä paikallispuudutuksessa. Tällöin implantin päälle kiinnitetään ikenen lävitse tulevat jatkopalat, paranemistapit eli distanssit. Parin viikon kuluttua tästä leikkauksesta aloitetaan hammassillan tai proteesin valmistus.

Vaihe 4. Proteettinen työ

Kruunun, hammassillan tai proteesin valmistus aloitetaan ottamalla suusta jäljennös, jossa implanttien paikat asemoidaan. Tämän jälkeen tulee vielä 2-6 käyntiä. Näillä käynneillä sovitetaan siltarunko, määritetääm purennan korkeus ja päätetään muun muassa uusien hampaiden ulkonäöstä. Toiseksi viimeisellä käynnillä asetetaan uudet hampaat paikoilleen ja viimeisellä käynnillä tehdään viimeistelyt.

Proteesityössä on ymmärrettävä, että työ on ihmisen käsityötä ja jos jokin vaihe ei heti onnistu, asia hoituu lisäkäynnillä tai parilla.

Tärkeää on myös muistaa että uusia implanttihampaita on hoidettava aivan kuin omia hampaita ja ne on säännöllisesti tarkastettava.