Hampaan paikkaus

Jokaiseen reikää oikea paikka

Nykyisin hampaiden paikkaukseen on käytettävissä lasi-ionomeeriä, muovia, amalgaamia, kultaa ja posliinia. Kolmesta ensin mainitusta valmistettavat paikat tehdään vastaanotolla suoraan valmiiksi yleensä yhdellä käyntikerralla, mutta kaksi viimemainittua edellyttävät useampia käyntejä.

Aikuisilla ei paikkauksen syynä ole yleensä uusi reikä, vaan vanhan paikan uusimistarve saumojen aukeamisen tai paikan lohkeamisen vuoksi. Hammaspaikan sauma on myös otollinen kohta uuden reiän syntymiselle.

Pelottaako poraaminen?

Jos koet hoitopelkoa, lue tämä.

Soita aika ma-pe klo 9-15

(05) 7797 755

Vastaamme tietysti myös muina aikoina ja muina päivinä minkä ehdimme.

Miten eri hammaspaikkamateriaalit eroavat toisistaan?

  • Lasi-ionomeeria käytetään maitohampaissa, ienrajapaikoissa ja muovipaikkojen alla. Se on biologisesti hyvä, mutta hauras, ja kuluu niin ettei se sovellu isoiksi purupinnan paikoiksi.
  • Muovia käytetään näkyvällä alueella (etuhampaissa) ja nykyisin myös melko yleisesti takahampaissa yleensä yhdessä lasi-ionomeerin kanssa. Takahammasalueella muovipaikoissa on kuitenkin ollut ongelmia kestävyyden suhteen. Muovilla voidaan myös helposti muuttaa hampaan ulkomuotoa tai korjata sen väriä.
  • Amalgaamipaikat ovat takahampaissa kestäviä. Niin kestäviä, ettei klinikkamme henkilökunta muuta huoli omiin takahampaisiinsa. Amalgaamista kiistatta irtoaa hyvin pieniä määriä elohopeaa erityisesti paikkaa tehtäessä ja sitä pois purettaessa, mutta tällä ei ole osoitettu olevan terveydellistä haittaa. Ehjiä amalgaamipaikkoja emme missään nimessä pura ja vaihda muoviin ilman vakavia perusteita