Hammaskiven poisto

Hammaskivi on suun bakteereista ja kalkkisuoloista muodostunutta kerrostumaa hampaan pinnalla. Suun bakteereiden muodostama tahmea kerros hampaan pinnalla toimii kalkkisuolojen kiinnitysalustana, mikäli hampaita ei ole riittävän hyvin puhdistettu. Kun hammaskiveä on alkanut muodostua, ei hampaita enää kotikonstein saa puhtaaksi.

Hampaan pinnalle kasvava bakteerikerros tulehduttaa ikenet. Tästä on merkkinä verenvuoto ikenistä ja paha haju.
Jos tulehdus saa ilman hoitoa jatkua, alkaa hampaan kiinnitys tuhoutua. Ien irtoaa hampaasta ja syntyy taskuja, jotka ovat oivallisia turvapaikkoja bakteerien lisääntyä. Myös hammasta kiinnittävä leukaluu alkaa hitaasti vetäytyä. Tätä hampaiden kiinnityskudossairauden seuraavaa vaihetta kutsutaan parodontiitiksi.

Sydäntauti voi alkaa suusta

Luultua useamman sydän- tai aivoinfarktin syy löytyy sairaasta suusta. Ientulehduksesta alkava hampaiden kiinnityskudossairaus – parodontiitti – luo vaarallisille bakteereille suuhun otolliset olosuhteet ja suoran reitin elimistöön.

Kaikkihan me tiedämme, mikä sydän- tai aivoinfarktin aiheuttaa. Tupakointi, korkea verenpaine, vyötärörasva, diabetes ja kohonnut kolesteroli. Nämä selittävät kuitenkin vain 60 prosenttia sydän- ja verisuonisairauksista. Loput neljäkymmentä prosenttia on seurausta vähemmän tunnetuista riskitekijöistä, kuten elimistön kroonisista infektioista eli pitkittyneistä tulehduksista, kuten märkivistä hampaista, nielu- ja keuhkotulehduksista.

Parodontiitti on piilevä, mutta yllättävän yleinen suuvaiva, jopa 64 prosentilla suomalaisista aikuisista on parodontiittiin liittyviä myytoksia. Krooninen parodontiitti on hitaasti etenevä infektio. Se tulee esiin usein kolmen-, neljänkympin tietämillä. Tauti on usein myös oireeton; potilas hakeutuu ienongelmiensa takia hoitoon tavallisesti vasta sitten, kun hampaat jo heiluvat ja sitten on jo myöhäistä….

Kun hampaiden kiinnityskudokset alkavat tuhoutua ja ientaskut syventyä, suussa olevat bakteerit pääsevät helpommin verenkiertoon. Elimistössä ne aiheuttavat uusia tulehduksia ja erittävät myrkkyjä eli toksiineja. Tulehdukset ja toksiinit altistavat ihmisen muun muassa sydäninfarktille, ja aivoinfarktille. Potilas ei hevin tiedosta tautia.

Ikenestä verenkiertoon

Entäpä sitten parodontiitin hoito? Tauti ei niin sanotusti parane, mutta hoidettuna pysähtyy. Lievemmissä tautimuodoissa riittää hammaslääkärin tekemä hammaskiven poisto ja se, että potilaalle opetetaan hampaiden oikea omahoito, joka on useimmiten sähköhammasharjan hankinta ja sen oivaltaminen, että ientulehduksen hoitoon ei riitä hampaiden harjaus, vaan myös ikenet tulee harjata huolellisesti. Mitä enemmän ikenet vuotavat, sitä enemmän niitä pitää harjata. Sähköharjalla ei voi saada vahinkoa aikaan. Useimmiten potilaat pelästyvät verenvuotoa harjatessa, ja – niin hassua kuin se onkin – lopettavat harjaamisen, eli homma meni ihan väärin päin…

Jatkossa potilas on siis itse vastuussa siitä, että tauti ei uusiudu. Mutta jos parodontiitti saa edetä rauhassa, loppujen lopuksi heiluvat hampaat on pakko poistaa ja edessä on loppuelämä hammasproteeseilla.

Kertaan vielä:

  1. Suussa on hampaan kiinnityskudosta tuhoava tulehdus, parodontiitti ja / tai mätiviä hampaita.
  2. Infektio leviää verenkierron välityksellä sydämeen, taudinaiheuttajat vauhdittavat verisuonitaudeille altistavia muutoksia: Seurauksena on sydäntauti.

Soita aika ma-pe klo 9-15

(05) 7797 755

Vastaamme tietysti myös muina aikoina ja muina päivinä minkä ehdimme.